Kalk helpt bij terugwinnen stikstof en fosfaat uit digestaat

HoSt heeft in samenwerking met Hogeschool Saxion drie jaar onderzoek gedaan naar een methode om vanuit digestaat mineralen terug te winnen. Uit het onderzoek blijkt dat dat met behulp van kalk mogelijk is.

Het belangrijkste van het project was het uitzoeken van de meest optimale wijze van het terugwinnen van kostbare mineralen uit digestaat. Door kalk in te zetten, verbetert de scheidingsefficiëntie. Op deze manier blijkt het mogelijk om stikstof en fosfaat terug te winnen als separate grondstoffen op een economisch rendabele wijze. Verder is gekeken naar CO2, een zwakker zuur dat wel van belang is. Hier is een overvloed van; zo zit er bijvoorbeeld 45 procent CO2 in biogas. Hiervan is slim gebruik gemaakt om de terugwinning van stikstof te optimaliseren.

Aan de hand van het project is het scheidingsproces geoptimaliseerd en is er een ontwerp opgeleverd om het proces uit te kunnen voeren. Het beste nieuws volgens HoSt is dat het in de praktijk uitvoerbaar is en goedkoper dan de traditionele manier om stikstof te verwijderen. Zodoende kan het ook worden toegepast in biogasinstallaties. (HoSt)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: