Minder export van fosfaat uit dierlijke mest

Over de eerste 9 maanden van 2020 werd vanuit Nederland 2,46 miljoen ton mest uitgevoerd met daarin bijna 27,5 miljoen kilo fosfaat en bijna 28,4 miljoen stikstof. De uitvoer van fosfaat via export lag daarmee 5,2 procent lager dan in de vergelijkbare periode in 2019.

Dat blijkt uit gegevens op basis van de Vervoersbewijzen Dierlijke Mest die verwerkt zijn door de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl). De uitvoer van fosfaat naar afnemers in Duitsland blijkt in de eerste drie kwartalen van vorig jaar met ruim 20 procent afgenomen tot iets minder dan 9 miljoen kilogram. Er ging bijna 11,1 miljoen kilo fosfaat richting Frankrijk, maar dat is ook 1,3 procent minder dan in het voorgaande jaar.

De uitvoer naar Belgiƫ nam met 16 procent tot tot ruim 5,9 miljoen kilo fosfaat. Ook de uitvoer naar overige landen nam toe. Er werd bijna 1,5 miljoen kilo fosfaat afgezet in andere landen dan Duitsland, Frankrijk en Belgiƫ, bijna 9 procent meer dan in 2019. In de totale export is het aandeel nu 5,3 procent. (AgriHolland)

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: