Rechter bekijkt vergunning mestvergasser Stercore

De rechtbank in Groningen heeft de bezwaren van Milieudefensie tegen een mestvergasser van Stercore in Emmen op donderdag 2 september behandeld. De omgevingsvergunning voor de bouw van de mestvergasser had volgens de milieuorganisatie niet verleend mogen worden.

Het gaat om de eerste industriële mestvergasser in Nederland. De installatie zou 24.000 huishoudens van groen gas kunnen voorzien. Stercore wil de mestvergasser bouwen op het GETEC-Park bij Emmen. Het bedrijf kreeg in februari daarvoor de omgevingsvergunning verleend. De bouw gaat zo’n 40 miljoen euro kosten. Naast de 30 miljoen kuub groen gas per jaar, kan de installatie jaarlijks 185.000 droge mest omzetten in koolstof. De koolstof is geschikt als kunstmestvervanger.

Milieudefensie vindt dat de stikstofberekeningen die bij de vergunningaanvraag zijn gebruikt niet juist zijn. Daardoor is de kans dat er schade wordt veroorzaakt aan de natuur niet goed beoordeeld. Bepaalde zaken zoals verkeersbewegingen zijn niet meegerekend, om het streefgetal niet te overschrijden. (AgriHolland/AD.nl)

Foto: Stercore / Gasterra

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: