Onderzoek naar fraude met co-vergisters

De NVWA heeft op dinsdag 18 juli 2 woningen en 4 mestverwerkende bedrijven in de provincies Drenthe, Overijssel en Groningen doorzocht. Dat gebeurde in een lopend strafrechtelijk onderzoek naar mogelijke fraude met co-vergisters. Dat meldt de autoriteit op haar website.

De mestverwerkende bedrijven worden ervan verdacht facturen te vervalsen en hun mestboekhouding onjuist bij te houden. Rechercheurs hebben op alle doorzochte locaties administratie in beslag genomen. Het onderzoek staat onder leiding van het Functioneel Parket.

Een manier om mest te verwerken is co-vergisting. In co-vergisters wordt biogas opgewekt door een mengsel van dierlijke mest en andere organische producten te vergisten. Het restproduct – het zogeheten digestaat – kan in een aantal gevallen worden gebruikt als meststof. Uit het onderzoek blijkt dat er vermoedelijk een onjuiste administratie van aangevoerde en verwerkte mest en andere producten is bijgehouden. Daardoor is er geen zicht op welke stoffen en in welke hoeveelheden er door de bedrijven zijn vergist. Ook is niet duidelijk waaruit het verkregen digestaat bestaat. Dat brengt een mogelijk risico voor de volksgezondheid en het milieu met zich mee.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: