Onzekerheid mestbeleid leidt tot vraag naar grond

Er is veel vraag naar agrarische grond en de markt verloopt vlot, met name in de akkerbouw en de melkveehouderij. De markt voor agrarisch vastgoed loopt als gevolg van de economische crisis moeilijk. Dat concludeert makelaarsvereniging NVM.

De grote vraag naar grond wordt gevoed door het toekomstperspectief voor akkerbouw en melkveehouderij, en de onzekerheid over de toekomst van dierrechten en het mestbeleid. Dit leidt tot extra vraag naar grond vanuit de melkveehouderij. De grondprijs is stabiel tot stijgend.

In de varkenshouderij en de tuinbouw is het opvallend dat ondernemers kiezen voor extra locaties naast hun hoofdlocatie. Ondernemers in deze sectoren breiden hun bedrijfskolom uit. Door de beperkte groep kopers op de markt voor varkensbedrijven en het grote aanbod zijn varkenbedrijven slecht verkoopbaar.

De markt voor complete bedrijven loopt stroef. Dit komt enerzijds door het ontbreken van kopers en verplaatsers, anderzijds omdat de benodigde vergunningen rond de omgevingswet en de natuurbeschermingswet moeizaam worden verstrekt. Ook de financiering loopt vaak moeizaam, mede door onzekerheid over regelgeving.

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: