Geen vrijstelling verwerkingsplicht stromest

Een vrijstelling voor de verwerkingsplicht van stromest in 2014 is van de baan. Dat meldt Nieuwe Oogst op basis van een brief van staatssecretaris Sharon Dijksma aan de Tweede Kamer waarin wordt uitgelegd dat er te veel knelpunten zijn.

De Tweede Kamer nam eerder een motie van de SGP aan om stromest dit jaar, met terugwerkende kracht, vrij te stellen van de verwerkingsplicht. Dat zou gelden voor de mest van schapen, geiten en vleesvee. De kalverhouderij valt daar niet onder.

Dijksma wil de motie niet uitvoeren. Volgens de staatssecretaris zou er door zo’n vrijstelling minder mest worden verwerkt. “Dat is in niet in de geest van het stelsel van verplichte mestverwerking dat sinds 1 januari in 2014 is gestart.”

Bovendien vreest Dijksma schadeclaims van veehouders die al wel verwerkingscontracten hebben afgesloten voor hun stromest. De weigering van Dijksma is opvallend, omdat de regering normaal gesproken een zekere verplichting heeft om aangenomen moties uit te voeren. De SGP heeft als tegenactie dan ook, samen met een vijftal andere fracties, een nieuwe motie ingediend die vraagt om de eerder aangenomen motie met spoed uit te voeren. De stemming daarover is vanmiddag.

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: