Algen kweken met vergiste varkensmest

Op de Australische Murdoch University zijn onderzoekers er in geslaagd algen te kweken die het goed doen op de hoge concentraties ammonium in het digestaat van vergiste varkensmest. Dat meldt AgriHolland.

Varkensbedrijven in Australië slaan de mest vaak op in grote bassins waarin anaerobe vergisting plaatsvindt. De onderzoekers vonden 3 soorten microalgen die kunnen groeien op een onbehandeld digestaat van vergiste varkensmest. De microalgen halen niet alleen de ammonium uit het digestaat, maar ook pathogenen, waardoor het water in het digestaat kan worden hergebruikt. De algen die worden gekweekt zijn mogelijk te gebruiken in het voer voor de varkens, maar dat vraagt nog nader onderzoek. De onderzoekers willen nader uitzoeken of er methodes zijn waarmee de kweek van algen op digestaat verder geoptimaliseerd kan worden. Daarnaast willen ze uitzoeken of er naast microalgen ook macroalgen zijn te kweken op het digestaat. Macroalgen zijn eenvoudiger te oogsten dan microalgen.

Het digestaat dat na vergisting van varkensmest resteert wordt gezien als een laagwaardige meststof. Het biogas dat wordt geproduceerd heeft wel waarde voor de varkenshouderijen en wordt vaak benut voor elektriciteitsproductie voor het bedrijf. Mochten de algen die worden gekweekt niet geschikt zijn om te verwerken in voer, dan willen de onderzoekers bezien of ze wellicht een bijdrage kunnen leveren in het verhogen van de biogasproductie. (AgriHolland / Plattelandspost)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: