Drenthe test warmte uit kippenmest

De gedeputeerde staten van Drenthe stellen 199.900 euro beschikbaar aan pluimveehouderij Harmes Holding. Met het geld gaat de onderneming testen of het mogelijk is om kippenmest te verbranden en om te zetten in warmte.

Het doel van de praktijktest is te bekijken of het mogelijk is CO2 neutraal te produceren. De provincie Drenthe meldt dat het verwerkingsprincipe is aangetoond, maar dat langdurige praktijktesten noodzakelijk zijn om dit te staven.

Veel energie

De afvoer van kippenmest naar mestverbrandingsinstallatie BMC in Moerdijk kost de pluimveehouderij geld, terwijl de energiewaarde van kippenmest juist erg hoog is. Eigen verwerking levert dus potentieel veel voordelen op. In een haalbaarheidsstudie heeft Daniels Smart Energy (DSE) onderzocht of het economische- en technisch haalbaar maar ook rendabel is om op kleine schaal kippenmest op eigen locatie te verbranden en om te zetten in warmte.

Met de gewonnen warmte kan een pluimveehouder zijn stallen verwarmen en daarmee een significante energiebesparing realiseren. Hieruit is de kleine mestverbrander ontwikkeld. Pluimveehouderij Harmes Holding wil een prototype/demo kleine mestverbrander aanschaffen voor eigen gebruik. Hiermee wordt het werkingsprincipe van een kleine pluimveemestverbrander over een langere periode aangetoond. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: