Dunne fractie geeft geen opbrengstverschil

Koeien en Kansen boer De Vries in Stolwijk verving op een aantal percelen de voorjaarsbemesting met drijfmest door een bemesting van dunne fractie. Hij nam geen verschil in opbrengst van gras waar.

In het voorjaar heeft hij naast de normale drijfmestbemesting op een gedeelte van zijn veenweideland dunne fractie aangebracht. Op andere percelen strooide hij kunstmest. “Verschil in opbrengst is er nauwelijks”, concludeert de veehouder die normaal rond de 50 tot 75 kilo stikstof per hectare strooit. “En ik wil graag een volgende stap maken naar nog minder kunstmest." Hij heeft ervaren dat de dunne fractie een snellere werking heeft dan gewoon drijfmest, maar iets minder nawerking gedurende het seizoen. “Daarbij is het met de dunne fractie prettiger werken wanneer het droog is. De dunne fractie versmeert minder en wordt sneller in de grond opgenomen.” Nadelen zijn er echter ook. “Dunne fractie moet je met mestverwerkingsapparatuur op het land brengen, dat vraagt wel meer draagkracht dan wanneer ik met mijn kunstmeststrooier erover rijd.”

Marinus geeft bovendien aan dat je met het aanwenden van dunne fractie een stukje organische stof mist. “Dat ben je kwijt vergeleken met gewone drijfmest, vooral op zandgronden mis je dat.” Hij heeft de dikke fractie uitgereden op natuurland en weidevogelland. “Toen hebben we het vermengd met strorijke mest, die combinatie geeft een hele goede voedingsstof voor vogeltjesland.” Hij geeft aan dat er nog meer onderzoek nodig is om de dunne fractie efficiënter in te zetten. “Het vervangt echt wel een flink deel van de kunstmest, maar helemaal zonder kunstmest? Nee, dat zou ik nog niet durven. Maar ik denk dat er nog meer proeven nodig zijn om hoeveelheid en verdeling over de snedes van de dunne fractie te optimaliseren.”

Meer over: Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: