Fosfaatgebruiksnorm per bedrijf nauwkeurig te bepalen

Het is nu mogelijk om per bedrijf uit te rekenen hoeveel fosfaat het gewas aan de bodem onttrekt. Uitgaande van fosfaatevenwichtsbemesting, is per bedrijf een norm te bepalen voor de juiste hoeveelheid fosfaatmeststof zónder verlies van opbrengst. Met een paar kleine aanvullingen berekent de door Koeien & Kansen ontwikkelde BEX op een nauwkeurige manier de fosfaatonttrekking op een bedrijf (BEP).

Via een forfaitair generiek spoor (voor elk gewas een standaardonttrekking) wil de overheid in 2015 de toegestane fosfaatbemesting overeen laten komen met de hoeveelheid fosfaat in het geoogst gewas (evenwichtsbemesting). Deze generieke benadering gaat voorbij aan de grote variatie in fosfaatonttrekking in de praktijk. Om aan die variatie tegemoet te komen is in een studie de fosfaatonttrekking op twee manieren bedrijfsspecifiek benaderd, namelijk via de uitgewerkte fosfaatkringlopen op Koeien & Kansen-bedrijven en via een bedrijfseigen fosfaatgebruiksnorm vanuit de BEX (BEP). Koeien & Kansen heeft deze uitwerking kunnen maken, doordat het project in de loop der jaren een grote hoeveelheid betrouwbare gegevens heeft verzameld.

Uit de studie blijkt dat beide benaderingen de fosfaatonttrekking op een melkveebedrijf goed berekenen en daarin dus ook de natuurlijke variatie goed meenemen. De correctie voor fosfaattoestand kan bij een bedrijfsspecifieke benadering hetzelfde zijn als bij de generieke normen. Hoewel beide benaderingen de fosfaatonttrekking even goed berekenen, is de BEP voor de praktijk geschikter dan de kringloopbenadering. Bij een reeds beschikbare BEX, kost deze methode namelijk de minste inspanning. Koeien & Kansen toetst nu op alle 16 voorloperbedrijven de in de studie ontwikkelde methodiek op praktische bruikbaarheid. Daarmee is het echter nog steeds een onderzoekmatige benadering en (nog) geen beleidsinstrument.

Het Koeien & Kansen-rapport 60: ‘Bedrijfsspecifieke fosfaatgebruiksnormen (BEP): onderbouwing en verkenning in de praktijk’ kunt u hier gratis downloaden.
 

Meer over: Dier | Melkveehouder | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: