Keuzevrijheid

Onlangs bekeek ik een mestverwerkinginstallatie op een varkensbedrijf. Een hele investering van meerdere tonnen voor een activiteit die niets met het verzorgen van varkens te maken heeft. Toch krijgt elke varkenshouder in 2013 de vraag wat hij of zij met de mest gaat doen. Laten verwerken of zelf gaan verwerken, de varkenshouder mag kiezen.

Tijdens een bijeenkomst van adviseurs werd het me duidelijk dat het zelf gaan verwerken zeker niet voor iedereen is weggelegd. Alleen voor bedrijven met meer dan 15.000 kuub mest is het interessant om zelf de mest te gaan scheiden en verwerken. Bedrijven met 15.000 vleesvarkens hebben we niet veel in Nederland en bedrijven met meer dan 3.000 zeugen? Een voorzichtige schatting van 50 bedrijven lijkt geen grote markt voor leveranciers van de nieuwe innovatieve installaties die er volgens de overheid moeten komen.

Dikke fractie
Met alleen scheiden van mest zijn we er nog niet, want de huidige afzetmarkt voor de dikke fractie is vooral de vergistingsinstallatie. Daarmee produceren we nog meer mest en dat geldt niet als afzet buiten de landbouw, wat de nieuwe mestwetgeving verplicht stelt. Verder indrogen tot 80 procent droge stof zodat het geёxporteerd kan worden lijkt een volgende stap in het proces.

Keuze aan varkenshouder
Niet alle varkenshouders hoeven te kiezen voor een eigen mestverwerking, aansluiten bij lokale verwerking kan ook als deze voorhanden is. Een laatste keus is afwachten wat de prijs van een mestverwerkingsrecht gaat doen. Voor alsnog lijkt het erop dat veel varkenshouders het moment van kiezen nog even uitstellen, 2013 lijkt nog ver weg. Maar dat er al snel een keuze gemaakt dient te worden is wel duidelijk. Welke keuze het beste is, dat is aan de ondernemer van de toekomst.

Meer over: Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: