Praktijkdemonstraties kunstmestvervangers

Meer kennis en ervaring opdoen met mineralenconcentraat en spuiwater als kunstmestvervanger. Dat is het doel van de praktijkdemonstratiedagen die in maart en april verspreid door het land gehouden worden door projectgroep Mineralen op maat.

Tijdens de bijeenkomst demonstreren loonwerkers hun machines voor bemesting met mineralenconcentraten en spuiwater en krijgt u een praktische toelichting van adviseurs over het gebruik van kunstmestvervangers. 

De demonstraties zijn in de volgende plaatsen:

Dinsdag 20 maart in Liessel >>

Dinsdag 20 maart in Ysselstein >>

Woensdag 21 maart in Haps >> 

Donderdag 22 maart in Bergeijk >>

Donderdag 22 maart in Winterle >>

Maandag 26 maart in Alphen >>

Vrijdag 30 maart in Heeten >>

Dinsdag 3 april in Langeweg >>

De huidige mestwetgeving kent gebruiksnormen voor dierlijke mest. Om de stikstofbehoefte van gewassen te dekken wordt aanvullend kunstmest gebruikt tot de grenzen van de nitraatrichtlijn. Uit mestbewerking en mestverwerking komen producten voort die gelijkwaardig zijn aan kunstmest, maar (nog) niet als zodanig worden aangemerkt. Dit betekent dat deze producten nog als dierlijke mest worden gezien en dus binnen de gebruiksnorm voor dierlijke mest moeten worden aangewend. Erkenning als kunstmest zou een grotere plaatsingsruimte van dierlijke mest in eigen land betekenen. Bijkomend voordeel is dat de mineralenkringlopen beter sluiten en dat er een bijdrage geleverd wordt aan de klimaatproblematiek. 

Lees meer over het project mineralen op maat >>

Lees meer over kunstmestvervangers -infoblad nr 3- >>

Lees het eindrapport van de pilotbedrijven mineralenconcentraat >>

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: