Verminderen van broeikasgas blijkt lastig

Om de juiste maatregelingen te vinden die melkveehouders kunnen gebruiken om broeikas- en ammoniakemissie fors te verminderen blijkt niet eenvoudig. Dit ondervinden de zestien veehouder in het project Koeien en Kansen.

Het project Koeien en Kansen, waaraan zestien veehouders met hun adviseurs deelnemen, heeft de opdracht om de mogelijkheden en consequenties van beleidsopties voor 2020 in beeld te brengen.

Resultaten 2011
Afhankelijk van hun specifieke bedrijfssituatie heeft elke veehouder een aantal maatregelen gekozen om de methaan- en/of ammoniakemissie te verminderen, zonder daarbij te hoeven inleveren op andere doelstellingen, zoals lachgas of het fosfaatoverschot. De maatregelen betroffen het rantsoen, teelt en bemesting en veemanagement.

Lachgasemissie lager
Nu alle bedrijfsgegevens zijn doorgerekend, blijken de maatregelen niet overal succesvol te hebben uitgepakt. Het vasthouden van de lachgasresultaten is gelukt: gemiddeld was de emissie in 2011 nog iets lager met 59 procent reductie ten opzichte van 2009, onder andere dankzij een lager kunstmestgebruik.
De resultaten voor ammoniak en methaan vielen daarbij wat tegen.

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: