Mogelijkheden voor mestafzet in Duitsland

Er zijn mogelijkheden voor de afzet van producten van mest in de Duitse akkerbouwgebieden Mecklenburg-Vorpommern, Thüringen en Sachsen-Anhalt. Dat blijkt uit een onderzoek van het Nutriënten Management Instituut (NMI) in opdracht van het Ministerie van EZ en het Landbouwbureau van de Nederlandse Ambassade.

In de NMI-studie zijn 8 producten beoordeeld op hun potentiële marktpotentie. De beoordeling is uitgevoerd aan de hand van de landbouwkundige geschiktheid, de huidige marktsituatie, de economische haalbaarheid én de relevante wet- en regelgeving. Vastgesteld is dat de potentiële afzetruimte in de oostelijke deelstaten in Duitsland 167 tot 207 miljoen kilo fosfaat bedraagt, wat een factor 6 tot 8 hoger is dan de huidige export vanuit Nederland. De producten die in de studie zijn beschouwd zijn geselecteerd op basis van hun samenstelling, wettelijke status en verwachte toekomstige productie. Het zijn een drietal producten gemaakt van de dikke fractie van varkensdrijfmest, gedroogde pluimveemest, struviet en digestaten uit mono- en co-vergisting.

Aanleiding voor de studie was het overschot aan dierlijke mest in Nederland: de productie is groter dan de hoeveelheid die op een verantwoorde manier op landbouwgronden kan worden geplaatst. Het overschot aan niet plaatsbare mest zal de komende jaren naar verwachting toenemen door een verlaging van de gebruiksnormen voor stikstof en fosfaat en een verwachte toename van het aantal dieren, vooral in de melkveehouderij. Verder is vanaf 2014 sprake van een mestverwerkingsplicht: veehouders met een bedrijfsoverschot aan dierlijke mest zijn verplicht een deel van het mestoverschot op hun bedrijf te verwerken. Dit percentage neemt de komende jaren eveneens toe. Door deze ontwikkelingen zal de komende jaren naar verwachting meer fosfaat in de vorm van onbewerkte, bewerkte en/of verwerkte mest geëxporteerd moeten worden. (AgriHolland)

Meer over: Afvoer | Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: