Papier gefabriceerd uit digestaat

Organische vezels uit digestaat dat overblijft na co-vergisting van mais, gras en pluimveemest verwerken tot papier- en kartonproducten. Het Duitse bedrijf BENAS gaat het doen.

BENAS verwerkt ieder jaar 87 kiloton mais, gras en pluimveemest tot 10 miljoen kuub biogas. Het bedrijf extraheert de vezels uit digestaat waaruit de ammonium is verwijderd. Deze vezels worden door een papiermachine verder verwerkt tot kartonnen potten, papier en aanplantingsmatten voor de wijnteelt.

De installatie van BENAS heeft een nieuwe stikstofstripper waarmee ammoniak gestript wordt uit het digestaat en terug condenseert als een ammoniakoplossing. Door het te laten reageren met nat gips wordt een ammoniumsulfaatoplossing en calciumcarbonaatpasta gevormd. Gips is een goedkoop afvalproduct van de ontzwaveling van uitlaatgassen van kolengestookte elektriciteitscentrales en deze aanpak vermijdt het gebruik van zwavelzuur dat normaal wordt gebruikt in stikstofstrippers. (Vlaams Coördinatiecentrum voor Mestverwerking / AgriHolland)

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: