Onderzoek naar mestfraude in Tongeren

Het bedrijf Biopower in het Belgische Tongeren en een zusterbedrijf in Geel worden genoemd als spil in een mestfraudezaak. Het bedrijf zou hebben gesjoemeld hebben bij de monsternames. Hierdoor zou het bedrijf illegaal digestaat hebben afgevoerd. Dit meldt het parket van Belgisch Limburg.

Sinds november 2021 loopt er een grootschalig onderzoek naar mestfraude in de Belgische provincie Limburg. Directe aanleiding was de inval van de Federale Gerechtelijke Politie Limburg samen met experts van de Mestbank en de milieu-inspectie bij een tiental bedrijven in de mestsector in Tongeren, Bocholt, Geel en Beveren. Daarbij werden ook mensen gearresteerd op verdenking van illegale handel in digestaat.

Het parket van Limburg meent bewijzen voor fraude in handen te hebben. Verdachte is het bedrijf Biopower, dat jaarlijks 60.000 ton aan biomassa verwerkt. Onderzoek heeft uitgewezen dat er mogelijk manipulaties plaatsvonden bij de periodieke officiƫle monsternames van het digestaat bij Biopower en bij een zusterbedrijf in Geel. Het bedrijf kon daardoor meer digestaat afvoeren, waardoor overbemesting heeft plaatsgevonden. (AgriHolland)

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: