Bioraffinage met koeienmest

Op melkveeproefbedrijf De Marke is een proef gestart met een bioraffinage-installatie met als doel om mineralen in de mest beter te kunnen benutten en meer methaangas te produceren.

Door een gezamenlijke investering van het Interreg IVb-project DAIRYMAN en Fermtech Systems BV kan De Marke nu onderzoek doen naar het functioneren van deze installatie in de praktijk. Tijdens een open dag op 30 augustus kan iedereen het systeem komen bekijken.

Het verwachte resultaat van deze bioraffinage-installatie is, naast een hoger aandeel minerale stikstof en een aparte fosfaatmeststof, een hogere biogasproductie en vermoedelijk zuiverder methaangas. Daarnaast is de verwachting dat de methaangasemissie (broeikasgasemissie) hiermee afneemt.

De nieuwe bioraffinage-installatie moet de omzetting van organisch gebonden stikstof in dierlijke mest naar minerale stikstof nog verder verlagen door de afbraak van organische stof in twee stappen te doen. De eerste stap verkleint de organische verbindingen (hydrolyse). De tweede stap vergist deze verbindingen met een volledige omzetting naar methaan (fermentatie).

Op 30 augustus 2012 er een open dag op melkveeproefbedrijf De Marke .

Lees meer >>

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: