Wat zijn sensoren eigenlijk?

Er zijn verschillende soorten gewassensoren, maar wat is een sensor nu eigenlijk?

Er zijn verschillende gewassensoren; een aantal hebben een eigen lichtbron (lamp), dit worden actieve sensoren genoemd, anderen maken gebruik van het zonlicht (passieve sensoren genoemd). Tegenwoordig maken de meeste sensoren gebruik van een eigen lichtbron (lamp)
De lamp schijnt op het gewas, het gewas reflecteert vervolgens een deel van het licht. De sensor meet een aantal golflengtes van het gereflecteerde licht. Aan de hand van de hoeveelheid gereflecteerd licht berekent de sensor een index. Die index vertelt iets over de toestand van de plant. 

Er bestaan verschillende soorten en merken sensoren, zoals een GreenSeeker, Fritzmeier, Crop Circle (OptRx) of Yara. Elke sensor heeft zijn eigen golflengtes waarbij gemeten wordt. Een aantal sensoren meten de reflectie bij 2 golflengtes, een aantal bij meerdere golflengtes. Met als gevolg dat verschillende sensoren, verschillende aspecten van het gewas meten. Het is daarom moeilijk om sensoren onderling te vergelijken. We hebben het wel geprobeerd; maar omdat de golflengtes waarbij gemeten wordt, net weer anders zijn, is de berekende index van een sensor net weer anders dan dezelfde index bij een andere sensor.

Als akkerbouwer wilt u met zo’n sensor graag antwoord op de volgende vragen: wanneer is er iets niet goed in mijn gewas? Wat is er dan niet goed? En tot slot natuurlijk: wat kan ik er aan doen? De grote vraag is nog steeds: wat meet de sensor precies en wat kan u er mee? Het meeste onderzoek rondom sensoren is daarom nu gericht op de vraag: wat is het verband tussen de meetwaarden van de sensor en de toestand van de plant en wat is de achterliggende oorzaak! We hopen dat ons onderzoeksproject over sensoren kan bijdragen aan het ontwikkelen van een nuttig instrument voor u!

Meer over: Akkerbouwer | Blog
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: