Mestverwerking bespaart 10 euro per ton

De komst van de verplichte mestverwerking kan de melkveehouders tot wel 10 euro per geproduceerde ton mest besparen, aldus Karel Remmelink van Alfa Accountants.

Melkveehouders produceren meer dan de helft van alle fosfaat in de Nederlandse landbouw, maar mest is geen zwaarwegend item volgens deze veehouders. Dat blijkt ook wel uit de jaarcijfers van Alfa Accountants, de jaarlijkse kosten voor mestafzet zijn gemiddeld nog geen 1.000 euro per bedrijf.

Maar ook de melkveesector zal zijn steentje aan het nieuwe mestbeleid moeten bijdragen. Via het voerspoor is hier al een begin gemaakt en veel veehouders hebben zich aangemeld voor de BEX om zo efficienter met de mineralen om te gaan. Bedrijven met een mestoverschot zullen ook mest moeten gaan verwerken.

Doordat bedrijven mest moeten gaan verwerken zal er minder drijfmest op de markt komen en als hierdoor de derogatie blijft en er geen dierrechten komt kan dit de melkveehouder 7 tot zelfs wel 10 euro per ton geproduceerde mest besparen, aldus Remmelink. Een rekenvoorbeeld geeft aan dat een bedrijf met 120 melkkoeien met deelname aan BEX 500 ton mest moet afvoeren. Gemiddeld is dit 4.000 euro aan afzetkosten. Als hiervan 20 procent verwerkt moet worden,100 ton zal dit rond de 2.000 euro gaan kosten, maar hier tegenover staat dat de overige 400 ton goedkoper via mestcontracten af te zetten is.

Lees meer in de uitgave van Cijfers die Spreken >>

Meer over: Nieuws | Verwerken
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: