Mest als afval of als voer voor land

Mest; is het afval van uw koe of is het voer voor uw land? Hoe meer u naar het eerste neigt, hoe beter het te begrijpen is dat u het zo snel mogelijk kwijt wil.

Als mest als afval gezien wordt dan is meer mestopslag economisch niet interessant, zelfs niet als wetgeving om een opslagcapaciteit van 9 maanden vraagt. Want aan afval wil je zo min mogelijk geld besteden. Jammer dat er nog een bemestingsplan gemaakt moet worden. En jammer dat het land zo nat is dat je nog wel eens vast kan komen te zitten bij het uitrijden van mest. En dat de prijzen van kunstmest weer zo hoog zijnā€¦

Mest, de bruine motor
En wat nou als u mest wat meer als voer voor het land ziet? Als een bruine motor voor de bodem? En zorgt dat de mest pas op het land komt als de bodem daar klaar voor is, waarschijnlijk enige tijd na 16 februari? Dat betekent investeren in extra mestopslag, zo een paar duizend euro. Aan de andere kant kan dat terugverdiend worden met minder kunstmest doordat het land beter gebruik maakt van de mineralen uit de dierlijke mest. Of dat er meer gras van het land komt, omdat het land in het voorjaar niet kapot is gereden en de mest niet af- of uitgespoeld is. Het vraagt om goede afspraken met de loonwerker en bewuste keuzes over het zo goed mogelijk gebruiken van de eigen mest voor de diverse percelen gras- en bouwland. Een praktisch(e) bemestingsplan(ning).

Rantsoen voor de bodem
Waar blijven de rantsoenberekeningen voor de bodem van veehouders? Verdubbeling van de melkproductie is op vrijwel geen enkel veehouderijbedrijf mogelijk. Verdubbeling van de benutting van drogestof opbrengst van grasland wel. Met behoud van goede gehaltes en kwaliteit. Diverse veehouders laten zien dat het kan, maar waar blijft de rest? Wachten we op strengere mestwetgeving?

Lees gehele blog >>

Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: