‘Verantwoordelijkheid biodiversiteit te eenzijdig bij veehouderij’

LTO Nederland is niet verrast over de conclusies en aanbevelingen uit het rapport van de Algemene Rekenkamer over de intensieve veehouderij. In het rapport wordt gesteld dat het beleid dat de ammoniakuitstoot van de veehouderij moet verminderen onvoldoende bescherming biedt voor de biodiversiteit.

Dat overheidsmaatregelen op het terrein van ammoniak nog onvoldoende effect hebben, zegt niets over de inspanningen die veehouders hebben gedaan. Dat zegt LTO Nederland. “Door te meten kom je steeds meer te weten. Dat heeft zijn eigen dynamiek. De conclusies  van een andere studie geven soms een tegenovergesteld beeld. We kunnen met de Algemene Rekenkamer in ieder geval vaststellen dat de veehouderij al veel heeft gedaan aan ammoniakreductie”, vertelt LTO-bestuurder Hans Huijbers.

PAS 2014

De constatering van de Rekenkamer dat de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) vertraagd is, is ook LTO Nederland een doorn in het oog. Huijbers: “We hopen dat de PAS in 2014 wordt ingevoerd.  De constatering dat door de uitstel van de PAS in vijf jaar niets gebeurd is, is niet waar. In de varkens- en pluimveehouderij is door nieuwe techniek meer dan 50 procent ammoniak uit stallen gereduceerd.” Als de PAS in werking treedt, zal voor alle veehouderijsectoren de uitstoot van ammoniak dalen.

LTO is van mening dat de Rekenkamer de verantwoordelijkheid voor biodiversiteit te eenzijdig bij de veehouderij legt. “Ook verkeer en industrie zijn een belangrijke bron. Dus moeten we het behalen en verbeteren van de natuurdoelen en de biodiversiteit veel breder aanvliegen en oppakken.”

Meer over: Nieuws
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail:
Lees ook