Emissiereductie in varkensstal mogelijk met bronaanpak

Met bronaanpak waarbij de mest dagelijks uit de stal wordt verwijderd en een goede hokinrichting wordt toegepast is een forse reductie van de emissie van ammoniak en methaan bij biggen en vleesvarkens haalbaar. Dat meldt AgriHolland.

De conclusie wordt getrokken in een meetstudie door Wageningen University & Research in de proefstal van de Keten Duurzaam Varkensvlees in Valkenswaard.

In de stal in Valkenswaard is achterin het hok een met een mestkanaal met een roestvrij stalen driekantrooster aangelegd en een waterkanaal voor in het hok. Het mestkanaal wordt dagelijks gespoeld met verse mest. Bij vleesvarkens kan de emissie van ammoniak met 80% worden verminderd en bij gespeende biggen met 85%. De emissie van methaan is 75% lager bij vleesvarkens en 85% bij gespeende biggen.

Het principe van het spoelen een met ammoniakvrije vloeistof, zoals dat wordt ontwikkeld door Agrifirm, is ook getest door Wageningen University & Research. Hiermee blijkt een reductie van 60% in de uitstoot van ammoniak mogelijk. De methaanemissie was in twee rondes 58% tot 72% lager. In het systeem van Agrifirm zijn verschillende technieken aan elkaar gekoppeld. Daarmee zou ook een reductie van 85% in de ammoniakuitstoot haalbaar moeten zijn. (Varkens / AgriHolland)

Meer over: Afvoer | Nieuws | Opslag
Ontvang maandelijks nieuws van mestportaal.nl
E-mail: