Mestmarkt

Mestportaal.nl publiceert de prijzen van varkensmest. Voorheen werden de los prijzen gemeld. Maar omdat de ophaalbijdragen volgens deskundige marktinformaten interessanter zijn, worden in plaats van de los prijzen vanaf heden de gemiddelde ophaalbijdragen genoemd.

In de grafieken is de prijsvorming van de afgelopen drie jaar weergegeven. Aangezien Mestportaal.nl voorheen de losprijzen noemde, moest er een en ander verrekend worden. Dat is gedaan aan de hand van informatie van marktinformanten en een verhoging gebaseerd op de situatie in het laatste halfjaar.

Heeft u informatie over ophaalbijdragen bij u in de regio? Laat het weten via het contactformulier

6 Sep

Weersomstandigheden hebben voor volle putten gezorgd. Door de hitte afgelopen zomer zijn veel koeien binnen gebleven. Handelaren geven aan dat er momenteel mondjesmaat gereden wordt.

Een groot deel van de akkerbouwers ging uit van een uitrijperiode tot 31 augustus. Dat heeft ertoe geleid dat er al veel uitgereden is. Nu is de periode verlengd. Volgens handelaren gebeurde het in het verleden wel eens dat er ondanks een verlenging weinig tot geen vraag was, nu ligt dat anders en worden er toch nog de nodige vrachten verreden.

De ophaalbijdragen voor varkensmest zijn hoog. Gemiddeld genomen is de prijs 25 euro per kuub, waarbij de prijs in het zuiden wat hoger ligt dan in het midden en noorden van het land. Door de hoge prijs zijn varkenshouders wat terughoudend met het aanbieden van hun mest. In de hoop dat de prijzen nog wat zakken, houdt een groot deel nog een hand op de knip. Dat kan richting 15 september nog tot een piek in de handel leiden. Wat dat met de ophaalbijdrage gaat doen, durven de meeste handelaren niet te zeggen.

Deze pagina delen:
Eerdere analyses